Van onze redactie

 


Aroma

Ga slapeloosheid te lijf met mandarijn

Van mandarijnen worden we vrolijk! De kleur en de geur doen je denken aan een vakantie in het warme Zuiden. Vanwege de friszoete geur is de mandarijn ook erg geliefd bij kinderen. De olie van de mandarijn helpt kinderen bovendien bij slapeloosheid en bedplassen. De olie heeft vooral een opwekkende en opbeurende werking. Natuurlijk zijn mandarijntjes ook gewoon gezond, lekker en een prima tussendoortje om er weer tegenaan te kunnen!

 

Mandarijnen zijn populair: Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld vier kilogram van deze citrusvrucht. De mandarijn lijkt op een kleine sinaasappel en is de citrusvrucht van de mandarijnboom (Citrus reticulata), die uit China afkomstig is. Tegenwoordig komen mandarijnen hoofdzakelijk uit Spanje, Marokko en Mexico. Mandarijnolie heeft een zoete, citrusachtige boventoon met warme en bijna bloemige ondertonen. De etherische olie wordt door persing gewonnen uit het buitenste deel van de schil van de rijpe vrucht. Deze olie van de mandarijn heeft onder andere een bloedzuiverende, kalmerende, urineafdrijvende, huidzuiverende en krampstillende werking. Daarnaast brengt het de creativiteit naar boven en helpt het bij nervositeit bij kinderen, cellulitis, angst en verdriet. Leuk detail: de olie in een oliebrander laat het kind weer in ons naar boven komen zodat problemen niet meer zo zwaar vallen! Dit zorgt weer voor rust en ontspanning.

 

Oorsprong

De Mandarijn is een tot tien meter hoge boom die oorspronkelijk uit China stamt. In het oude China werden de vruchten aan de heersers (Mandarijnen), aangeboden als teken van respect. Hier vindt de naam van de vrucht dan ook zijn oorsprong, hoewel sommigen van mening zijn dat de naam is afgeleid van de naam van het eiland Mandara, het tegenwoordige Mauritius. Andere opvattingen over de herkomst van de naam 'mandarijn' worden gevonden in de oranjekleurige mantels van de Chinese Mandarijnen of de uiterlijke gelijkenis met de zomerhoed van een Mandarijn. Er zijn vele verschillende rassen, waarvan de belangrijkste 'Kinnows', Satsuma, 'Honey' en 'Royal' zijn.

 

Veilige olie

Mandarijnolie is één van de veiligste etherische oliën en daarom ook erg geschikt voor kinderen. Als je de olie mengt met een zachte basisolie kun je hem zelfs gebruiken op de gezichtshuid. Bij slapeloosheid breng je eenvoudig wat druppeltjes op je hoofdkussen (of die van je baby of kind) aan, zodat je beter in slaap valt. Bijna alle etherische oliën worden gewonnen door stoomdestillatie, maar de olie uit citrusvruchten wordt geperst. Naast de etherische olie van de mandarijn bestaat er ook de etherische olie van de rode mandarijn. Deze wordt gewonnen uit de schil van de rijpe vruchten uit Italië en heeft een intensievere geur dan de normale mandarijnolie. De etherische olie van de groene mandarijn heeft een wat meer bittere geur en wordt gedestilleerd uit de onrijpe vrucht van de mandarijn.

 

Toepassingen mandarijnolie

De rode mandarijnolie heeft een meer kalmerende werking, terwijl de groene olie (van de onrijpe vrucht, vroeg in het seizoen geoogst) meer opwekkend en activerend is. Beide oliën zijn geschikt voor zowel kinderen als ouderen of mensen met een zwak gestel of herstellende na een ziekte. Om die reden is de olie op veel gebieden toepasbaar. Zo geeft het de geest rust en kalmte bij stress en angst, overspannenheid of irritatie. De luchtwegen hebben baat bij de olie in geval van verkoudheid, benauwdheid of een gespannen ademhaling. Daarnaast helpt mandarijnolie bij misselijkheid, oprispingen, een vol en ongemakkelijk gevoel in het spijsverteringssysteem en helpt het gifstoffen uit het lichaam te verwijderen. Last van een ruwe of droge huid? Acne, littekens, striae of irritaties op de huid? Ook dan geeft de etherische olie verlichting. Mandarijnolie is - net als veel andere oliën - fototoxisch. Vermijd daarom zonlicht gedurende 24 uur na het gebruik op de huid.